Mak i majeranek

Majeranek

Lebiodka majeranek, majeranek jest rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. Pochodzi znad basenu Morza Śródziemnego. Uprawiany dziś w wielu rejonach świata.

Majeranek ma zastosowanie głównie jako przyprawa, którą bardzo często spotykamy na polskich stołach. Doprawiamy nim zupy, sosy, mięsa i inne potrawy, głównie ciężkostrawne. Zastosowanie znalazł także w produkcji kiełbas i żurku.

Jednakże majeranek to także roślina lecznicza, o wielu właściwościach. Przede wszystkim skutecznie reguluje procesy trawienne, pomaga i zapobiega chorobom układu pokarmowego. Olejek z majeranku bywa używany przy inhalacji w nieżycie górnych dróg oddechowych.

Mak

Mak lekarski pochodzi z Azji Mniejszej, zachodniej części basenu Morza Śródziemnego i z Afryki Północnej. Uprawę maku ludzie rozpoczęli około 2 tysiące lat temu. Dziś mak uprawiany jest w wielu krajach Europy, w tym w Polsce w celach spożywczych i leczniczych.

Mak niebieski ceniony jest specyficzny smak i aromat, jaki uzyskują produkty z dodatkiem maku. Wartość kaloryczna wynosi około 480kcal na 100 gram produktu. Jest źródłem wielu mikro i makroelementów, między innymi węglowodanów, białka, błonnika, wapnia i innych. Zawiera w sobie witaminy, między innymi witaminę E, B6 czy kwas foliowy.

Mak znajduje zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej. Polecany osobom z problemami układu trawiennego i układu kostnego. Używany jest między innymi jako posypka na przykład do pieczywa i smakołyków.