Groch

Groch

Jedną z najstarszych znanych roślin uprawnych jest groch. Pochodzący najprawdopodobniej z zachodniej Azji, Kaukazu, południowej i wschodniej Europy i północnej Afryki uprawiany jest jako warzywo lub przeznaczony jako pasza dla zwierząt. Należy do roślin bobowatych, strączkowych.

Nasiona grochu posiadają wysokie wartości odżywcze i energetyczne. Suche ziarno grochu ma około 350kcal wartości kalorycznej, a także około 23 gramów białka, 1,4 grama tłuszczu i około 60 gram węglowodanów na 100 gram produktu. Zawiera wiele witamin, a w tym: B1, B2, C, kwas pantotenowy, żelazo. Jest bogaty w błonnik, który ułatwia perystaltykę jelit. Najbardziej zalecany jest zimą, gdyż skutecznie pomaga uzupełnić niedobory witamin i soli mineralnych w organizmie. Jest jednym ze składników diety wegetarian, gdyż jest dobrym zamiennikiem mięsa.

Do najpopularniejszych potraw, w których głównym składnikiem jest groch, należą zupa grochowa (popularna grochówka), a także groch z kapustą. Przepisy i więcej informacji o potrawach z grochem można wyczytać między innymi w internecie. Polecamy i życzymy smacznego!