Fasola

Fasola

Fasola jest kolejną rośliną należącą do roślin bobowatych, strączkowych. Najprawdopodobniej, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Dziś jest uprawiana w wielu rejonach świata. Jest przeznaczona do spożycia jako warzywo.

Fasola posiada wysokie wartości energetyczne. Wartość kaloryczna suchego ziarna fasoli wynosi około 350kcal. Fasola zawiera także około 21 gram białka, 1,5 grama tłuszczu i 62 gramy węglowodanów na 100 gram produktu. Zawiera w sobie dużo witamin, w szczególności witaminy z grupy B. Jest bogactwem wapniu, potasu i fosforu. Nie zawiera sodu. Jest trzecim, po soi i grochu źródłem białka. W niektórych gatunkach występuje żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Przeciwdziała rozrostowi tkanek nowotworowych. Podobnie jak groch, polecana jest w okresie jesienno-zimowym.

Warzywo to ma szerokie zastosowanie w kuchni, w wielu potrawach. Do najpopularniejszych należą fasola po bretońsku, czy zupa fasolowa. Po więcej potraw z wykorzystaniem fasoli i przepisów odsyłamy do książek kulinarnych i internetu. Życzymy smacznego!